Vizită de studiu în Suedia privind trasabilitatea și securitatea produselor din tutun

În perioada 17 iunie 2024- 18 iunie 2024, colegul nostru dl. Petru Oprea, reprezentant al I.P. ,,CTIF” împreună cu reprezentanții Serviciului Vamal, Ministerului Sănătății, Ministerului Finanțelor, Agenției Naționale de Sănătate Publică și Serviciului Fiscal de Stat, a efectuat o vizită de studiu la Agenția de Sănătate Publică (Public Health Agency) din orașul Stockholm, Suedia.
   
Scopul vizitei a constat în preluarea experienței și a bunelor practici în gestionarea sistemului de monitorizare a producției și comerțului de produse de tutun, Suedia fiind una dintre țările care a instituit un sistem complex de trasabilitate și securitate a produselor din tutun.
   
Delegația a avut oportunitatea de a studia Protocolul internațional pentru combaterea comerțului ilicit cu produse din tutun, precum și aspecte legislative și aplicative ale sistemului suedez de trasabilitate, inclusiv la nivel local și regional.
   
Discuțiile cu experții Organizației Mondiale a Sănătății și ai Convenției-cadru privind controlul tutunului au adus în prim-plan responsabilitatea și mecanismele de monitorizare necesare pentru respectarea normelor de către producători, importatori și comercianți.
   
Menționăm că, Instituția Publică ,,Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe” joacă un rol crucial în sprijinirea producției și distribuției timbrelor de acciz în Republica Moldova, dezvoltând și implementând sisteme informatice care facilitează administrarea eficientă a acestora.
   
De asemenea, I.P. ,,CTIF” pune în aplicare măsuri stricte de securitate pentru a preveni contrafacerea și fraudarea timbrelor de acciz.
   
Această vizită de studiu a fost organizată în cadrul proiectului „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Organizația Mondială a Sănătății, reprezentând un pas semnificativ spre consolidarea capacităților Republicii Moldova în domeniul sănătății publice și al securității alimentare.

12345