Sistemul Informațional „Contabilitatea Unică Bugetară” (SI CUB) lansat la etapa pilot

În cursul săptămânii precedente s-a dat startul versiunii pilot al Sistemului Informațional „Contabilitatea Unică Bugetară” (SI CUB). Astfel, două autorități publice locale (Primăria Băcioi și Primăria Cricova), dar și trei instituții de învățământ din Chișinău (I.P. Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, I.P. „Vasile Vasilache” și I.P. Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”) au început procesul de testare a soluțiilor de îmbunătățire a evidenței contabile și a raportării financiare.

Realizat pe durata anului 2020, Sistemul este implementat de către Instituția Publică „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe” (I.P,,CTIF’’), la solicitarea Ministerului Finanțelor. SI CUB își propune standardizarea sistemelor informaționale de ținere a evidenței contabile în sistemul bugetar, precum și stabilirea unui instrument unic de evidența contabilă și raportare financiară pentru instituțiile bugetare la nivel central și la nivel local. La fel, e de menționat și economisirea cheltuielilor bugetare din contul mentenanței și dezvoltării centralizate a SI CUB, precum și a utilizării locațiilor de stocare în centrul de date guvernamental, dar și îmbunătățirea securității informaționale.

Printr-un acord de cooperare semnat dintre I. P. „CTIF” și Primăria Municipiului Chișinău s-a agreat colaborarea pe partea de acordare a serviciilor informaționale și îmbunătățirea sistemelor din cadrul instituțiilor publice și, respectiv, primăria Chișinău a exprimat inițiativa să implementeze în regim pilot, în anul 2021, SI CUB.

 „Prin crearea unui sistem unic de trasabilitate se optimizează cheltuielile și se simplifică accesul la informații și schimbul de informații. SI CUB este un sistem informațional binevenit, util și necesar, iar cooperarea cu I. P. „CTIF” este una de nivel înalt, căci prin intermediul acesteia are loc digitalizarea proceselor de lucru din cadrul instituțiilor publice”, a declarat Inga Ionessi, viceprimar de Chișinău.

            Lansarea proiectului pilot a demarat cu succes și acest lucru este un indicator care atestă necesitatea aplicării SI CUB la scară largă, odată ce beneficiarii direcți au de câștigat în urma nenumăratelor facilități pe care le deține Sistemul, susține Diana Grosu-Axenti, managerul proiectului SI CUB (I.P,,CTIF’’):

„La etapa respectivă, abia 5 instituții publice vor avea ocazia să testeze funcționalitatea SI CUB, însă rezonanța, impactul și seria de facilități ale Sistemului sunt deja evidente. Vin cu asigurări că pe toată durata de implementare a proiectului, dar și în etapa de post-implementare vom asigura contabililor tot suportul necesar. Deși, inovațiile par adesea complicate, nu este și cazul acestui Sistem, odată ce el reduce efortul de adaptare, vine cu economii substanțiale pe partea de timp și se răsfrânge pozitiv asupra operativității și a securității datelor”.

Proiectului SI CUB demarează în trei etape. În etapa de debut sau de proiect pilot Sistemul este implementat în instituțiile bugetare din municipiul Chișinău, astfel încât, la etapa imediat următoare SI CUB să acopere 1/3 din instituțiile publice, iar în final să fie prezent în celelalte instituțiilor bugetare din Republica Moldova.