Serviciile fiscale electronice

În prima jumătate a anului curent, numărul total al persoanelor fizice și juridice care au acces la serviciile fiscale electronice a crescut, față de finalul anului 2018, cu 7,6% și a alcătuit peste 185,8 mii. Această dinamică se datorează, în temei, creșterii rapide a numărului persoanelor fizice care beneficiază de acces la serviciile fiscale electronice.

Potrivit datelor Direcției generale tehnologii informaționale în domeniul fiscal din cadrul Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF), care exercită funcția de  administrator tehnico – tehnologic al sistemului informațional al Serviciului Fiscal de Stat (SFS), numărul persoanelor fizice care au acces la serviciile respective a sporit, în raport cu situația din 31.12.2018, cu 10,3% și a alcătuit peste 107,6 mii, iar numărul persoanelor juridice – a crescut cu 4,2% și a constituit circa 78,2 mii.

În perioada de referință, cele mai solicitate servicii fiscale electronice au fost: Declarația electronică, Declarația rapidă, Contul curent al contribuabilului, e – Factura, e - Cerere și alte servicii care simplifică procesul de raportare fiscală și de interacțiune a contribuabililor cu SFS, precum și accesul la informațiile din domeniul fiscal.

Amintim că persoanele juridice pot beneficia de acces la serviciile fiscale electronice, în baza acordului de conectare la aceste servicii încheiat cu CTIF prin intermediul Centrelor de conectare a acestuia. Persoanele fizice care doresc să utilizeze serviciile fiscale electronice o pot face, autentificându-se pe portalul www.servicii.fisc.md sau www.raportare.gov.md prin intermediul serviciului guvernamental de autentificare și control al accesului MPass. Cetățenii pot utiliza serviciile respective cu ajutorul semnăturii electronice eliberate de CTIF sau de către alți prestatori de servicii acreditați în domeniul semnăturii electronice avansate calificate.

Pentru a obține mai multe informații despre procedura de conectare la serviciile fiscale electronice, persoanele interesate pot suna la Centrul unic de apel al SFS 080001525, deservit de Direcția asistență clienți a CTIF. Operatorii Centrului de apel lucrează zilnic, de luni până vineri, între orele 8.00 și 17.00. Apelurile la numărul 080001525 sunt gratuite și pot fi efectuate din orișicare localitate a republicii de la orice telefon mobil sau fix.

Serviciul de presă al CTIF
18 iulie 2019