Ghid-video SIA „e - Factura” – Suport pentru contribuabili

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) vine cu un suport pentru agenții economici care, începând cu data de 1 iulie curent, vor participa la operațiunile de achiziții publice prin utilizarea obligatorie a sistemului informațional automatizat (SIA) „e-Factura”.

Sistemul „e-Factura” reprezintă o soluție informațională modernă, care înlocuiește mecanismul tradițional de eliberare și evidență a facturilor fiscale. Totodată, sistemul oferă posibilitatea de validare a facturilor fiscale electronice, a datelor utilizatorilor, precum și efectuează automat calculele. Aceste funcționalități contribuie la minimizarea riscurilor aferente documentării tranzacțiilor.

Pentru a facilita utilizarea serviciului, SFS, în comun cu Instituția publică „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe” (CTIF), organizează online cursuri gratuite de instruire, în cadrul cărora contribuabililor le sunt prezentate noile funcționalități implementate și li se oferă posibilitatea de a adresa întrebări pe marginea acestora. Pentru înscrierea la cursurile de instruire este necesar de a completa Formularul de la link-ul.

Totodată, a fost realizat ghidul video „e-Factura” care descrie pașii de accesare a serviciului, de creare, semnare și expediere a facturilor fiscale, precum și întregul circuit al facturilor fiscale în cadrul SIA „e-Factura”. SFS recomandă consultarea Ghidului video la următorul link

Pentru a obține acces la platforma de test a versiunii noi a sistemului „e-Factura”, lansată pentru perioada 01.06.2020 - 30.06.2020, este necesar expedierea la adresa de e-mail: asistenta@ctif.gov.md a următoarelor date: numele prenumele utilizatorului și codul personal (IDNP), IDNO (Codul fiscal al întreprinderii), rolul dorit (contabil/director), adresa IP externă al calculatorului (verificată prin accesarea portalului 2ip.ru), numărul de telefon pentru contact (de dorit mobil). Accesul va fi oferit în decurs de 24 ore.

Conform situației din 12.06.2020, la procesul de testare a sistemului „e-Factura” participă 20 de contribuabili persoane juridice.     

Pentru mai multe informații despre funcționalitățile noii versiuni a sistemului „e-Factura”, puteți apela Centrul Unic de Apel al SFS 080001525 sau Centrul de apel al CTIF 022 822222.

Serviciile de presă ale SFS și CTIF
12 iunie 2020

Etichete