Curs tehnic SOC în Atena, Grecia

În perioada 01-05 iulie 2024, la inițiativa I.P. ”Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”, o delegație din Republica Moldova din care a făcut parte și colegul nostru Octavian Bodiu, reprezentant I.P. ,,CTIF” împreună cu mai mulți experți din sectoarele financiar, energetic, apărare națională și guvernamental, a participat la un curs de instruire și certificare privind activitatea Centrelor de Operațiuni de Securitate (SOC - Security Operations Center as a template) în Atena, Grecia.
   
Acest curs, care a reunit specialiști în securitate cibernetică din Europa, a fost organizat în scopul dotării participanților cu abilitățile necesare pentru a lucra la scenarii reale de analiză în cadrul unui SOC - Security Operations Center, componentă esențială pentru protecția infrastructurilor critice și a datelor sensibile.
   
Programul cursului a cuprins atât prezentări teoretice, cât și exerciții practice, abordând aspecte precum monitorizarea continuă a securității, detectarea și răspunsul la incidente, managementul vulnerabilităților și utilizarea instrumentelor pentru identificarea și contracararea amenințărilor cibernetice.
   
Evenimentul a fost organizat de Colegiul European de Securitate și Apărare (ESDC) în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe al Greciei, Ministerul Apărării din Țările de Jos și Solvay Lifelong Learning din Belgia, beneficiind de suportul Agenției Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA), Direcției de Apărare Cibernetică a Greciei și Ministerului Guvernării Digitale din Grecia.
   
I.P. ,,CTIF” adresează mulțumiri I.P. ”Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică” pentru oportunitatea excepțională de a participa la cursul de instruire și certificare în domeniul Security Operation Center (SOC), contribuind astfel la consolidarea capacităților instituționale în domeniul securității cibernetice.

1235

4